http://hilife.bg/2528

http://www.nabludatel.bg/index.php?id=271296

05.09.2018 / 19:40

Шихан Садашиге Като /9 Дан/ – световен главен инструктор на International Japan Karate Do Association (IJKA) проведе международен инструкторски семинар в България

От 23 до 31 август 2018г. в Кобукан дожо, Сливен и в НСБ – Спартак, Созопол се проведе международен квалификационен инструкторски семинар и изпит за майсторски технически степени /Дан/ под ръководството на Шихан Садашиге Като /9 Дан/ – световен главен инструктор на International Japan Karate Do Association (IJKA).

Семинарът се организира от IJKA – България с ръководител Шихан Лъчезар Ненов /6 Дан/, който е главен треньор и вицепрезидент на Българската Федерация Шотокан Карате-До (БФШК).

В събитието, което се реализира със специалната подкрепа на БФШК, взеха участие главните национални и клубни инструктори на Япония, Индия, Унгария, Германия, Ирландия, Англия, Шотландия, Дания, Швеция, Македония, Албания, Русия, Латвия и България.

По време на семинара Сенсей Като обяви промените в структурата на организацията и новата изпитна програма за технически степени, а специален гост на мероприятието беше президента на IJKA г-н Авния Хафузи. Участниците бяха очаровани от перфектната техника, бързина, мощ и контрол, демонстрирани от световния вице шеф инструктор – Уцуми Такато и неговият асистент – Ябуки Оята, световен шампион за 2017г.

Освен тежките технически тренировки Като Сенсей проведе и няколко интересни теоретични лекции. Този семинар беше заключителен за двегодишното обучение за първата инструкторска степен и успешно издържалите изпита участници получиха сертификат за национален инструктор клас „Д“. Програмата в България се ръководи от Сенсей Лъчезар Ненов и се състои от пет семинара годишно плюс двата семинара, които Като Сенсей лично води в България всяка година. Сенсей Ненов е доволен, че всички български участници са се представили добре и са получили сертификати. Предстоят още 2 цикъла на обучение от по две години. Лъчезар Ненов е първият българин завършил успешно пет годишния курс за международни инструктори Kenshusei, като в момента е и капитан на същия курс, както и член на IJKA шихан-кай. Освен в България Сенсей Лъчезар Ненов редовно преподава в Германия, Дания, Унгария, Латвия, Швейцария, а следващите му семинари ще са в периода 25-30 септември в Ирландия и 9-12 октомври в Молдова.

Семинарът в Созопол завърши с изпит за майсторски степени, на който Антон Въндев и Ресми Бобев защитиха 5-ти Дан, Боян Петров, 4-ти Дан, Реми Бобев, 3-ти дан, Айлин Бобева, 2-ри Дан и Ива Георгиева, 1-ви дан.

За първи път Шихан Садашиге Като посещава България през 1996г. по покана на Сенсей Лъчезар Ненов /6 Дан/. Оттогава японецът води редовно семинари на родните инстуктори и каратеки два пъти годишно. Като Шихан е известен с технологията си за приложение на основните техники, при която и двете ръце работят по характерен начин. Благодарение на тази технология една и съща техника може да се използва по многобройни начини и да се приложи едновременно, и като защита от различни атаки на различни нива, и като атака. Въпреки прекарания инсулт, който блокира изцяло ръката му, Сенсей Като е тук в България и не спира да тренира и обучава. Според неговите думи активния тренировъчен процес след инсулта е създал нови нервни пътища, благодарение на което парализата е вече частична. Този прецеднет в медицината превърща Шихан Като в уникален случай и доказва неговия непобедим дух като майстор на бойното изксутво.

 

Повече за Шихан Садашиге Като:

 

Шихан Садашиге Като 9-ти Дан IJKA е роден на 22 Юли 1943г. в Кочи, Япония. Завършва Икономика в световноизвестния университет Такушоку в Токио, където тренира под ръководството на Сенсей Цуяма, Каназава и Уруи. Влиянието на Сенсей Каназава е много силно и той спечелва място в Инструкторския курс на JKA (Японска Карате Асоциация). След завършването на инструкторския курс отива да преподава Карате в Германия, а през 1966г. JKA го изпраща във Великобритания. В качеството си на главен инструктор на JKA за Европа Като Сенсей постоянно пътува из целия континент, но във връзка с търсенето на неговите инструкции, доста често се налага да пътува и извън Европа. С желанието да предава знанията си и с тоталната си отдаденост в преподаването Шихан Като си спечелва титлата Инструктор на инструкторите. Той никога не спира да преподава и често извън Дожото може да научите от него толкова, колкото и вътре в него. От 1996г. насам Сенсей Като редовно посещава България и провежда по два семинара годишно с нашите каратеки. Като Шихан е известен с технологията си за приложение на основните техники, при която и двете ръце работят по характерен начин. Благодарение на тази технология една и съща техника може да се използва по многобройни начини и да се приложи едновременно, и като защита от различни атаки на различни нива, и като атака. Така “Ката но бункай”, който преподава Като Сенсей става жив, непрекъснато променящ се и приложим срещу различни атаки от различни посоки. Напоследък много школи и организации извън IJKA възприемат и прилагат тази технология. Други негови разработки са дипломната му работа за 5-ти дан, известна днес като “Каназава но бо” и поредицата от Ката за трениране на различните стойки, начина на придвижване в тях и различните начини на работа на таза, краката и ходилата.