shihan-Kato

Шихан Садашиге Като 9-ти Дан IJKA е роден на 22 Юли 1943г. в Кочи, Япония. Завършва Икономика в Световно известния университет Такушоку в Токио, където тренира под ръководството на Сенсей Цуяма, Каназава и Уруи. Влиянието на Сенсей Каназава е много силно и той спечелва място в Инструкторския курс на JKA (Японска Карате Асоциация). След завършването на инструкторския курс отива да преподава Карате в Германия, а през 1966г. JKA го изпраща във Великобритания. В качеството си на главен инструктор на JKA за Европа Като Сенсей постоянно пътува из целия континент,но във връзка с търсенето на неговите инструкции, доста често се налага да пътува и извън Европа. С желанието да предава знанията си и с тоталната си отдаденост в преподаването Шихан Като си спечелва титлата Инструктор на инструкторите. Той никога не спира да преподава и често извън Дожото може да научите от него толкова, колкото и вътре в него. От 1996г. насам Сенсей Като редовно посещава България и провежда по два семинара годишно с нашите каратеки.

Като Шихан е известен с технологията си за приложение на основните техники, при която и двете ръце работят по  характерен начин. Благодарение на тази технология една и съща техника може да се използва по многобройни начини и да се приложи едновременно, и като защита от различни атаки на различни нива, и като атака.  Така “Ката но бункай”, който преподава Като Сенсей става жив, непрекъснато променящ се и приложим срещу различни атаки от различни посоки. Напоследък много школи и организации извън IJKA възприемат и прилагат тази технология.

Други негови разработки са дипломната му работа за 5-ти дан, известна днес като “Каназава но бо” и поредицата от Ката за трениране на различните стойки, начина на придвижване в тях и различните начини на работа на таза, краката и ходилата:

 • Zenkutsu dachi no Kata Include 4 types of zenkutsu dachi and different methods of hips legs and feet work.
 • Kiba dachi no Kata
 • Kokutsu dachi no Kata
 • Sanchin dachi, Hangetsu dachi, Fudo dachi no Kata
 • UchiHachiji dachi, Kake dachi, Sagiashi dachi no Kata
 • Bo Kata

Ката за начинаещи:

 1. Dai Itsu ken за 12-то кю
 2. Dai Ni ken за 11-то кю
 3. Dai San ken за 10-то кю
 4. Dai Yon ken за 9-то кю

Ката за изпълнение в инвалидна количка:

 1. So-rin Dai
 2. So-rin Dai ikken
 3. So-rin Dai nikken

През 2007г. Като Шихан е избран да оглави IJKA като наследник на Асай Сенсей.

Известно е, че Асай Сенсей планираше да създаде още няколко Ката, но за съжаление един живот не стига за развитието на неговия потенциал в Карате. На базата на имената на тези Ката, оставени от Асай Шихан и принципите на неговото Карате, опирайки се на личния си опит в периода от 2009г. до сега Като Шихан разработва няколко “Ката”, като продължение на наследството, оставено от Асай Сенсей. Това са:
Фушу (Казе но те)
Кибакен Нидан
Кибакен Сандан
Кибакен Йондан
Кибакен Годан
Супар Кибакен
Като Сенсей създава и Мейкьо Сандан на базата на проучванията си за тази изгубена Ката.

Kato