http://www.burgasnews.com/novini-burgas/90258-yaponski-maistor-podgotvya-otbora-na-balgariya-po-shotokan-karate

 

Японски майстор подготвя отбора на България по Шотокан Карате

Японски майстор подготвя отбора на България по Шотокан Карате

Сряда, 05 Август 2015 13:31
В Царево приключи подготвителният лагер на разширения състав на националния ни отбор, обхващащ възрастите от деца до младежи. Общо 90 състезатели, треньори и съдии в продължение на една седмица тренираха по 3 пъти на ден. Най-много участници регистрираха клубовете Ронин – Бургас, Грифон – Сливен, Шисейкан – София, Янтра – Габрово, Спартак – Сандански и Тонус-спорт – Пазарджик. В лагера взеха участие и петима състезатели от отбора на Русия, под ръководството на треньора Михаил Белов.

През първите 4 дни тренировките се провеждаха под ръководството на Лъчезар Ненов, 6-ти Дан, главен треньор на Българска федерация по Шотокан Карате-До (БФШК) и Антон Въндев, 4-ти Дан, председател на реферската комисия на БФШК. През последните 3 дни обучението пое японският майстор Садашиге Като, 9-ти Дан, световен главен инструктор на International Japan Karate Do Association (IJKA).  По време на лагера бяха отработени различни технически и тактически прийоми. Преподавана беше и нова методика за формиране на чувство за дистанция и време. Шихан Като показа на българските каратеки и 3 нови „ката“, въпреки че основният акцент на семинара беше върху двубоите „кумите“.

Световното първенство по Шотокан Карате До ще се проведе на 9-12 Октомври в Суботица, Сърбия и Като Сенсей прогнозира минимум 20 медала, ако успеем да заведем всички деца. Той е наясно, че не всички ще успеят да участват, тъй като бюджета на неолимпийските спортове и на българските родители е доста ограничен. 72-годишният японски майстор изрази дълбокото си уважение към българските деца и тяхното желание  да учат и да се развиват, и им пожела търпение и постоянство по Пътя към съвършенството, тъй като спортът е една съвсем малка част от Карате.