Kase

Тайджи Касе, 9 дан WSKA

(9 Февруари 1929 – 24 Ноември 2004)

Тайджи Касе е считан от мнозина за един от най-добрите инструктори по Шотокан, дошли от Япония. Въпреки че дълго време беше член на JKA, той не отговаряше на формата на традиционните JKA инструктори, идващи от университета Takushoku. Много от карате-ка, които имаха възможността да тренират с него, продължават да почитат неговите учения и уникален подход към карате, особено след смъртта му през 2004 година.

Касе, роден на 9 февруари 1929 г. в Токио, Япония, произхожда от семейство на майстори по бойни изкуства. И баща му, и един от братята му практикували джудо. Баща му Нобуаки вече притежавал ранг 5-ти Дан и е бил известен с това, че преподава джудо.

Младият Касе започва своето джудо през 1939 г. в Кодокан, домът на японското джудо. По времето, когато е бил в средното училище, той е станал капитан на училищния отбор по джудо.

Обучението по бойни изкуства на Kасе не се ограничава само до практикуването на джудо. Практикува също така Кендо и изучава айкидо при основателя на изкуството Морихей Уешиба.

През февруари 1944 г. младият Касе започва своето пътешествие в света на карате. Той се натъква на книгата Карате-До Киохан на Гичин Фунакоши, първоначално публикувана през 1935 г. В книгата са включени снимки на Фунакоши, изпълняващ различни техники и ката. Това коренно се различавало от всичко, което младият Касе бил виждал преди. Той бил толкова заинтересован от новото изкуство, че се свързал с издателите на книгата, за да намери местоположението на доджото на Фунакоши.

Когато Касе първоначално пристига в доджото, синът на Фунакоши, Йошитака отказа да го учи, тъй като бил твърде малък. Но след като говорил с Касе, младият Фунакоши разбира, че е повече от способен да се справи с тренировките. Така Kасе започнал обучението си в оригиналното доджо Шото-Кан в Токио, квартал Meijiro. Доджото в крайна сметка ще бъде унищожено при бомбардировките над Токио по време на Втората световна война.

Гичин Фунакоши, който тогава бил на седемдесет години, се пенсионирал от ежедневно преподаване. Синът му Йошитака тогава ръководел голяма част от обучението, подпомогнат от Шигеру Егами и Геншин Хирониши. В по-късни интервюта Kасе припомня, че е бил силно повлиян от динамичния стил на карате на младия Фунакоши. Йошитака Фунакоши имал много прогресивен подход към карате.

През военните години Касе е кадет в японския флот. Заради националистическия и патриотичен характер на времената се включил в скандално известния корпус на Камикадзе на флота. Въпреки това, малко преди той да бъде изпратен на мисия, войната свършва.

След войната Касе се записва в университета Сенчу, за да учи икономика. Именно през това време неговото карате наистина полита. През 1946 г. той достига нивото 1-ви дан. Същата година той спира своето джудо за да се концентрира изцяло върху карате. По това време той е 3-ти Дан в джудо.

В Senchu ​​Kase се присъединява към клуба по карате на университета, където в крайна сметка ще стане капитан на клуба. Хирониши бил постоянен инструктор в клуба.

Касе тренирал до осем часа на ден. Той също посещава карате клуба на университета Чуо, за да тренира с Шигеру Егами. През този период той тренира заедно с Хидетака Нишияма и Джотаро Такаги, които в крайна сметка ще стане президент / председател на Шотокай. Такаги, който бил капитан на карате клуб Chuo, може да бъде видян с Kase в книгата на Gichin Funakoshi Karate-Do Nyumon.

До 1949 г. Касе достига 3-ти Дан. На 20г. той бил най-младият, получил тази степен. Неговият изпит се провежда пред комисия от инструктори с висши степени от университетите Keio, Chuo, Takushoku, Waseda, Hosei и Senshu.

След като завършва университета в Сенчу, Касе за кратко работи като бодигард на приятел на баща си, чийто бизнес се е сблъскал с някои проблеми в съюза.

Японската карате асоциация (JKA) е създадена първоначално през 1949 г., когато някои от учениците на Гичин Фунакоши като Исао Обата, Масатоши Накаяма и Хидетака Нишияма се обединиха, за да образуват организация, посветена на изследването и популяризирането на Шотокан карате. Първоначално JKA е направена от карате клубове от различни университети. Въпреки това до средата на 50-те години разликите между различните групи в рамките на JKA довеждат до напускането на много от университетските клубове. Университетът Takushoku остава част от организацията, тъй като много от инструкторите на JKA са завършили университета.

Нишияма, който бил председател на инструкторската комисия на JKA, поканил Kase да се присъедини към JKA. Kase се интересувал от преподаване и присъединяването към JKA му предоставя подходяща възможност. Той бил един от малкото висшисти, които не са Такушоку, които преподават в JKA. Той преподава заедно с Накаяма, Нишияма и Теруюки Оказаки, един от инициаторите на курса за инструктори на JKA.

Освен, че преподава в доджото на JKA, разположено в квартал Йоцуя в Токио, Kase също преподава кумите три дни в седмицата на курса за инструктори. Неговите ученици включват бъдещите шампиони на All Japan Kumite Hirokazu Kanazawa, Keinosuke Enoeda, Hiroshi Shirai и Hideo Ochi. Той беше к